woensdag, september 13, 2006

Uilen …

Damn … alweer enkele postings geleden dat we het over de natuur in het algemeen hebben gehad.

In de reeks ‘roofvogels’ zullen we het ditmaal eens over de uilen hebben, weerom vanuit het standpunt van de ornitoloog, de kweker, en de valkenier …

Europa telt 13 soorten … ik declareer ik ze wel eens alle 13 uit het hoofd … vooral ‘s avonds op cafe (tegenwoordig echter vooral in de zetel in de living … dit tot groot jolijt van Jasmin en Ester die dan uitermate geboeid en vol bewondering zitten luisteren) … Als bonus zal ik ditmaal trachten om ook de Latijnse naam er bij te zetten …

Oehoe Bubo Bubo
Sneeuwuil Nyctea Scandiaca
Laplanduil Strix Nebulosa
Oeraluil Strix Uralensis
Bosuil Strix Aluco
Velduil Asio Flameus
Sperweruil dam … vergeten
Kerkuil Tyto Alba
Ransuil Asio Otus
Steenuil Athena Noctua
Dwergooruil shit … te moeilijk
Ruigpootuil Otus Scops
Dwerguil uilus kleinus … Fuck … ken ik ni

Uilen in België : de gewone wandelaar zal ze zelden spotten … je moet al zeer gericht gaan zoeken … de meest voorkomende zijn de kerkuil, bosuil en ransuil … ook de kleine steenuil kan je wel eens tegenkomen. In Planckendael kan je de eerste 4 uit het lijstje van 13 bewonderen … niet toevallig m’n lievelingsuilen.

Al deze uilen worden succesvol in gevangenschap gekweekt … hun prijs : variërend van 100 EUR voor een kerkuil tot 2000 EUR voor een laplanduil … Een Europese Oehoe heb je al aan 350 EUR. Een gigantisch beest !!!

Om met de uilen te vliegen, worden ze best met de hand opgevoed … uilen zijn mede dankzij Harry Potter mega-populair … Kerkuilen en Bosuilen zijn schering en inslag bij kinderen ! Een trieste zaak … de beestjes worden niet zelden in een papegaaienkooi gestopt.

Uiteraard worden niet enkel Europese uilen gehouden …De Bengaalse Oehoe is erg in trek vanwege z’n makkelijk karakter … de witgezichtdwergooruiltjes vanwege hun schattig uiterlijk. .

Jagen met uilen is naar het schijnt een quasi onmogelijke opdracht …Enkel de Oehoe zou hiervoor in aanmerking komen … een lid van de HRV heeft zich een Canadese Oehoe aangeschaft … zijn doel : de vossenjacht … We zijn benieuwd !

Geen opmerkingen: