donderdag, mei 31, 2007

Koekoek ...

de druk om te bloggen is groot in deze drukke tijd ... zeker wanneer kollega's die niet vies zijn van een bete fysiek geweld er met aandrang om vragen :)

laten we het nog eens over de koekoek hebben ... niet over de Heverse koekoek die vorig jaar deze blog sierde ..., maar ditmaal over de hoofdrol van de koekoek in een ornitologische volksmythe ... spannend !!

Naadloos ga ik vervolgens over tot het uit de wereld helpen van een misverstand ... ook spannend !!

Koekoek en Sperwer lijken qua uiterlijk wel wat op elkaar ... zeker wat de kenmerkende gestreepte borst betreft.

In onwetende tijden zagen de mensen de koekoek in de wintermaanden verdwijnen ... zij geloofden dat hij in de winter de gedaante van de sperwer aannam ... wisten men toen veel dat de koekoek - net zoals onze gepensioneerde medemens - warmere oorden opzoekt wanneer het hier wat kouder wordt!

In de kippenwereld heeft dat zwartgrijswit-gestreepte een aparte kleurslag opgeleverd: 'Koekoek' ... alombekend dankzij de "Mechelse Koekoek":






"Mechelse koekoek" zal U ongetwijfeld niet vreemd in de oren klinken ... Wanneer je hoort spreken over een 'Mechelse Koekoek', heeft men het over een mechels hoen in de kleurslag koekoek ... kenmerkend voor deze soort maar zeker niet soort-eigen !! Ten bewijze deze ukkelse baardkriel in de kleurslag koekoek:
















Geen opmerkingen: