woensdag, september 20, 2006

GRIEKS ....

Jasmin had gisteren “gymnastiek” geleerd in de crèche … des avonds kregen wij – haar ouders – een demonstructie te zien … Ze kwam wel niet verder dan ‘in buik- of ruglig haar benen in de lucht steken’ en ‘op 1 been staan’ maar zowel Kristien, Jasmin als ikzelve blonken van fierheid.

Weinigen weten waar het word ‘gymnastiek’ vandaan komt … Aangezien ik tijdens het humaniora naast een ongezond hoge dosis wiskunde ook nog eens een minstens even ongezond hoge dosis Grieks in de maag kreeg gesplitst, weet ik dit wel: Gumnos betekent ‘naakt’ … sport werd bij de oude Grieken naakt beoefend.

Gelukkig voor m’n Cernum kollegae die trainen voor de NY marathon, is die traditie niet intact gebleven ... Het zou geen zicht zijn!

Ook de marathon hebben we aan de oude Grieken te danken: de marathon afstand zou de afstand zijn die Griekse soldaat Pheidippides aflegde van Marathoon naar Athene om aldaar de Griekse overwinning te melden.

Helaas voor m’n Cernum kollegae liggen Marathoon en Athene meer dan 40 km uit elkaar en is die traditie wel intact gebleven... geen makkelijke opdracht dus, zo’n marathon.

Geen opmerkingen: