donderdag, juni 21, 2007

Bracke

Elk zijn meug ... Dhr S. Bracke vraagt zich het volgende af: het aanbod op de huizenmarkt stijgt ... dit betekent een prijsdaling op de markt .... hierdoor stijgt de vraag .... zal de huizenprijs dan niet terug stijgen ??

Interessant ! Dhr. Bracke blijkt echter de precieze definitie van vraag en aanbod niet te kennen .... ik neem hem dat niet kwalijk ... elk zijn job ... Hij weet dan weer hoe je een vlinderdas knoopt en een moustache tot net boven de liprand trimt...

Volgende grafiek maakt alles duidelijk: de blauwe aanbodcurve (of het aanbod) geeft weer welke hoeveelheid op de markt wordt aangeboden aan een bepaalde prijs. De rode vraagcure (of de vraag) geeft weer welke hoeveelheid de markt wenst aan te kopen aan een bepaalde prijs. Het snijpunt van beide curves bepaalt de marktprijs.



“ een stijgend aanbod” betekend een verschuiving van de aanbodcurve door een externe factor (bijvoorbeeld paniek) => voor eenzelfde prijs zal op de markt meer worden aangeboden.

De markt vindt een nieuw evenwicht op een lagere prijs. Stijgt hierdoor de vraag? ... neen, de gevraagde hoeveelheid wordt enkel groter op de bestaande vraagcurve. De vraag zelf zal je enkel beïnvloeden door externe factoren anders dan de prijs.

Voila Siegfried, het antwoord op uw stelling. Keep in mind: de vraag is iets anders dan de gevraagde hoeveelheid.

Geen opmerkingen: