donderdag, februari 23, 2006

Buizerden ...

Na de valken is het de beurt aan de buizerden.

De onderfamilie van de buizerdachtigen (Buteoninae) behoort tot de havikachtigen (Accipitridae ) ... Over de havik hebben we het volgende keer wel eens.

In het Engels heeft men het zowel over 'Hawks' als 'Buzzards' hetgeen tot verwarring leidt. De Latijnse naam geeft dus altijd uitsluitsel: Buteo voor de buizerd / Accipiter voor de havik.

In Belgiƫ is de Europese buizerd (buteo buteo) de meest voorkomende roofvogel. Je vindt ze van wit tot donkerbruin ! Zie je een roofvogel aan de kant van de autostrade wachten op aangereden prooien, is het bijna zeker een buizerd.

Zeldzamer is de ruigpootbuizerd .

In gevangenschap worden praktisch alle buizerds (zo'n 20 tal) gekweekt ... Vele ervan worden door roofvogelhouders gevlogen.

De jacht is een ander verhaal: De vogel moet in staat zijn om grotere prooien (konijn, fazant, bosduif, ...) te slaan. Onze Europese buizerd is hiervoor ongeschikt: dit heerschap heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het opportunistisch beloeren van de autostrade en te wachten tot er een dier gegrepen wordt door een wagen.

Voor de jacht moeten we teruggrijpen naar de Amerikaanse buizerden:

De roodstaartbuizerd ... 1 brok geweld en bijzonder efficiƫnt

De woestijnbuizerd ... meestal slimmer dan z'n eigenaar, snel 'tam' en prima jachtvogel. De meeste Belgische roofvogelhouders zijn in het bezit van zo'n Harris Hawk.

De koningsruigpootbuizerd ... geliefd om z'n grootte ... het geeft je een 'klein arendgevoel'.


voila ... volgende keer de havik en z'n soortgenoten.

Geen opmerkingen: