zondag, januari 29, 2006

ROOFVOGELS ...

voila zoals beloofd de eerste uit een reeks van vele initiaties in the roofvogelgebeuren.

Laten we bij het menselijke aspect beginnen: Wie houdt er zich zoal bezig met roofvogels?

Eerst en vooral heb je de ornitologen en "groene" roofvogelliefhebbers ... Zij bestuderen roofvogels in het wild. Ik behoor voorlopig tot deze klasse ... Wanneer ik ooit m'n eerste roofvogel aanschaf, zullen zij mij de rug toekeren.

Dan heb je de kwekers ... Zij houden broedparen in de voliere met het oog op de kweek. Hun doelpubliek: de twee volgende categorieën.

De roofvogelhouders. Zij houden roofvogels maar niet met het oogmerk te kweken. Zij houden vogels binnen of buiten in de voliere of "aan het blok". Velen onder hen "vliegen" hun vogels aan de lijn of los.

De jagers. Voor hen ligt de nadruk op de jacht. Velen van hen zijn ex-geweerjagers. Zij houden slechts enkele roofvogels, maar wel in topconditie: Van september tot januari zijn ze bijna dagelijks op pad, op zoek naar wild.

Welke vogels worden er zoal gehouden en met welk oogmerk? Ik onderscheid 6 categoriën die we de komende weken zullen toelichten.

1. Buizerden/Haviken

De vogels vallen onder 'de lage vlucht'. Diegene die in het wild op grotere prooien jagen als konijn en fazant, zijn geschikt voor de jacht. Onze eigen buizerd valt dus niet onder deze categorie. Voor jachtdoeleinden worden meestal exoten als de Woestijnbuizerd gebruikt. De havik is uiteraard uitermate geschikt voor de jacht. In Nederland is het zelfs - samen met de slechtvalk - de enige toegelaten jachtvogel.


2. Valken

De valken horen thuis bij 'de hoge vlucht'. Daar waar buizerden veelal terugkomen op de vuist, lokt men de valken terug met de loer. Valken wachten aan vanuit de lucht om daarna achter hun prooi aan te gaan.


3. Uilen

Uilen hebben ondanks uiterlijke kenmerken (kromsnavel en stevige klauwen) geen verwantschap met roofvogels. Toch worden ze veel gehouden en gevlogen. Hier en daar vind je zelf een exemplaar waar mee wordt gejaagd.

4. Arenden

Arenden zijn voor de mannen met ervaring en geld. Uiteraard kan er mee worden gejaagd, en niet alleen op konijntjes. Vossen, wolven en reeën vallen binnen hun mogelijkheden.

5. Gieren

Gieren zijn aaseters, dus zeker geen jagers. Toch zijn het in vlucht imposante vogels, qua spanwijdte doen ze niet onder voor de arenden.

6. Andere roofvogels

Kiekendieven, wouwen ed worden gehouden maar zijn niet zo populair vanwege de prijs en de nutteloosheid voor de jacht. Desalniettemin is de rode wouw 1 van m'n favorieten.

Geen opmerkingen: