vrijdag, maart 03, 2006

HAVIKKEN ...

of is het Haviken (zoals leeuweriken) ... het zal mij worst wezen!

En bescheiden post over de havikachtigen (Accipiter).

Hier in Belgiƫ vind je 2 havikachtigen: de havik zelve en z'n kleinere broer de sperwer. Veel minder voorkomend dan de buizerd uiteraard maar aangezien het jagers zijn, kan je er soms wel eens eentje in je tuin te zien krijgen, jagend op een bosduif bv.

In Rijmenam (op 3 km van m'n deur) huist een havik ...

Zowel havikken als sperwers worden gekweekt, met wisselend succes. Hoewel er een 40-tal buitenlandse "Accipiter verwanten" bestaan, worden deze bij de roofvogelliefhebber weinig tot niet gehouden.

Havikken hebben de naam iets 'temperamentvoller' te zijn dan bijvoorbeeld onze inlandse buizerd ... Ze zijn dan ook voor de meer ervaren valkenier of in dit geval havikenier. Dit geldt ook voor de sperwer: vanwege zijn stressie karakter en lage gewicht, is er niet veel nodig om een sperwer naar de verdoemenis te helpen ... niets voor beginners dus.

Voor de jacht zijn beiden geschikt ... Havik voor het grote wild (konijn, fazant ...), sperwers afhankelijk van het geslacht voor vliegend wild ... al kom je met een sperwer man vaak niet verder dan onze inlandse zangvogels.

Havikken zijn gekken ... Eens hun prooi gespot, doen ze er alles aan om ze te slaan, zonder aan mogelijke gevaren te denken. Dit maakt hen tot een ultieme jachtvogel.

Geen opmerkingen: