VALKEN ...
Laat het ons eens over valken hebben vanuit de eerder vermelde 5 verschillende standpunten ...
De roofvogelliefhebber: Valken in het wild dus.
In België is de meest voorkomende valk de Torenvalk. Zie je op de autostrade een vogeltje in de lucht 'bidden', is het van 10 9 een torenvalk. Het mannetje heeft een schitterende kleur. Dit valkje jaagt op knaagdiertjes.
De Slechtvalk is aan een opmars bezig. Enkele jaren geleden bijna uitgestorven, tegenwoordig zit er een broedpaar in de St-Goedele kathedraal te Brussel.
Iets zeldzamer is de boomvalk. Kleiner dan de slechtvalk maar ook een zeer mooie valk.
Wie echt geluk heeft, loopt een Smelleken tegen het lijf. Onze kleinste valk.
De kweker:
Aangezien alle Europese roofvogels beschermd zijn, hangt de valkenier af van de in gevangenschap gekweekte valken. Nagenoeg elke soort wordt succesvol in gevangenschap gekweekt.
Roofvogelhouders:
Valken worden gehouden en gevlogen om hun schitterende vlucht. Naast onze inlandse soorten worden ook Zuid-Europese en exotische valken gehouden.
Luggervalken zijn het meest geschikt om op de loer te vliegen. Ze zijn vrij betrouwbaar en komen bijna altijd terug. Voor de jacht zijn ze minder geschikt.
Lannervalken en Sakervalken zijn iets groter.
Mooier en wendbaarder dan onze inlandse torenvalk is de Amerikaanse torenvalk.
Echt zeldzaam en uiteraard zeer duur zijn de Eleonaravalk en de Aplomadavalk. Reken minstens 3000 EUR ... als je ze al vindt !!
Jagers:
Dé valk om mee te jagen is uiteraard onze eigen slechtvalk ... topsnelheden tot 300 km/h worden gehaald in z'n duikvlucht naar de prooi.
Ook Lanner- en Sakervalken worden voor de jacht ingeschakeld. De grootste valk is de Gyrvalk. Zij wordt vaak gekruist met slecht- of sakervalken om een grotere en snelle valk te kweken. Gyr-slecht of Gyr-saker zijn echte killers.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten